När allt är förlorat. En bok om spelberoende

bokenHär kommer ett boktips som är hämtat från en värld som vi inte stöter på så ofta. Det är tabubelagt och människor som har blivit drabbad av denna sjukdom har inte haft en självklar hjälp att hämta från samhället. Boken vi ska tipsa om handlar om spelberoende som faktiskt är en starkt växande folksjukdom i Sverige. Uppskattningsvis är ungefär 500 000 personer i Sverige spelmissbrukare eller ligger i riskzonen till att hamna i ett spelmissbruk.

Se en intervju med författaren och en av personerna i boken på TV4s webbsida.

Boken heter ”När allt är förlorat. En bok om spelberoende” och handlar om två stycken livsöden i Sverige där spelmissbruket spelar huvudrollen.

Författaren till boken, journalisten Joakim Björck säger att det fanns inte fanns en liknande bok innan denna släpptes som beskrev hur det svenska samhället egentligen ser ut. Det är två sanna berättelser som utspelar sig i boken, Joakim Björck har samtalat med två familjer som har råkat ut för detta och varit villig att berätta om det.

I den första delen av boken får vi följa Mikael Nilsson som flera gånger velat avsluta sitt liv på grund av sitt spelmissbruk, det gick så långt så att han såg sig som ett problem, så om problemet försvann skulle allt bli bra igen. Hans missbruk var helt dolt under många år eftersom det blev ett liv med lögner och skam, pengar försvann men han lyckades att komma med rimliga förklaringar till att det hade blivit så och i emellanåt vann Mikael pengar som kunde kompensera tidigare bortfall.

I den andra skildringen i boken får vi inte följa den som har spelmissbruket, här får vi i stället följa en familjemedlem som blir medberoende och gör allt för att skydda sin mamma från att bli utblottad. Dottern till den spelmissbrukande mamman ger alla sina pengar till henne för att hon ska må bra igen.

Det är två skilda men helt sanna berättelser vi får läsa om i boken. Så här djupt in i ett människoöde där spelmissbruk är orsaken finns inte att läsa om idag och denna titel är någonting som de flesta skulle ha vid sitt nattduksbord 2016.

Författaren tar också upp statens ansvar i frågan eftersom spelmissbruk inte finns inskriven i sociallagen, då är kommunerna inte tvingad att hjälp människor som har hamnat i ett sådant missbruk. Även det statligt ägda Svenska Spel som har en del av spelmonopolet i Sverige har reklam som är felaktig enligt författaren, deras reklam på youtube talar för sig själv, den kan uppmana till spelande fast det är deras ansvar att ta fram hälsosammare spel. Även bettinsiter på internet vräker ut sig reklam med bonusar och free spins vilket man saknar helt kontrollen på.

Boken finns att köpa hos Bokus för 134 kr och verkar bara finnas som E-bok idag.

http://www.bokus.com/bok/9789187043284/nar-allt-ar-forlorat-en-bok-om-spelberoende/