Mitt liv som gift- Ett humoristiskt mästerverk av Anna Mannheimer

mitt-liv-som-giftAnna Mannheimer är sedan ett decennium gift med Peter Appelgren, eller förlåt Ulf-Peter Appelgren som han egentligen heter. När Anna fick reda på att hennes blivande man heter Ulf-Peter så bryter hon ihop av skratt, tyvärr så kom denna skrattattack väldigt olägligt för det var under deras giftermål. Peter rörd till tårar och Anna skrattandes till tårar. De är väldigt olika Anna och Peter. Han är lite flummig sådär och älskar att åka runt på loppisar och fynda nya grejer som han sedan samlar på sig, Anna däremot, hon gillar ordning och reda och röjer och kastar regelbundet bort vad hon kallar onödiga ting. Men det är inte bara där de skiljer sig Anna och Peter, han är lugn och sansad och hon är lite mer av den rädda och hysteriska typen. Han är en Ja-sägare medan hon alltid är en Nej- sägare. Han påtar och fixar i sommarstugan medan hon inte riktigt vet vad hon ska ta sig an där.

Men allt detta till trots så har de ett mycket välfungerande och kärleksfullt förhållande till varandra. Anna tror att hemligheten bakom detta är att de båda har en enorm självdistans och humor, ja, sedan så har de en dotter som inte för allt i världen tillåter att de ska bråka för då är hon rädd att en skilsmässa ligger och lurar bakom husknuten.

En sak till, Anna hade sett fram emot alla bråk som hon skulle få ha med sin man Ulf-Peter men med detta blev ingenting av, de kan inte bråka, det går inte. Och detta skyller hon helt på att Peter är en martyr av rang, han är martyrskapens mästare och detta gör att det är helt omöjligt att bråka med honom. De surar i stället och tävlar om vilken som kan tjura längst. Peter vinner.

Den här boken är älskvärd på så många sätt. Den är så otroligt avväpnande på något vis. Igenkänningshumorn när man läser den här boken är så träffande att man fullkomligt bryter ut i skratt flera gånger under tiden som man läser boken. Så väldigt jävla rolig den är. Eller vad sägs om när Anna ligger på soffan helt naken för att få en stunds för sig själv, lite lugn och ro efter allt städ, fix, matlagning och handling. En liten stödvila för att samla ihop sig lite. Men då kommer han med snoppen, Ulf-Peter, och säger lite småpilskt ”ligger du här helt naken i onödan”.

Just att Anna har den fantastiska egenskapen att hysa en enorm självdistans gör att hon avslöjar de mest pinsamma sakerna om både sig själv och ja, om Peter också. Boken är avslappnad, otroligt rolig, träffsäker, smart, analytisk och med en beskrivning av äktenskapets alla dilemman och anpassningar som de flesta känner igen sig väldigt väl i. Vill du lätta upp din höst lite, köp den här boken och skratta gott åt Annas fantastiska anekdoter och roliga liknelser. Den här boken rekommenderar jag till alla.

http://www.adlibris.com/se/bok/mitt-liv-som-gift-9789173376174