Just kids- Ett mästerverk av Patti Smith

just-kidsJust kids handlar om Patti Smith och hennes bäste vän och i perioder även pojkvän Robert Mapplethorpe. Den handlar om deras kreativa resa att hitta sig själva som konstnärer för det visste de att de var men inte riktigt i vilket uttryck. Oken handlar också om den svåra ekonomiska situationen under den här tiden, att ibland endast ha råd att dela på en kaka och en cola, och att inte veta om de kan betala sin hyra i slutet av veckan. I sjuttiotalets New york så experimenterades det också en del med droger, inte Patti till en början men i princip alla människor runt henne. Det är häftigt att höra om alla stora namn som Andy warhol, Jim Morrison, Janis Joplin och Jimi Hendrix. Just kids är en helt fantastiskt skriven tolkning om hur det var just då, hur de levde, det mytomspunna hotell Chelsia där ägaren ibland godtog konst som betalning.

Både Robert och Patti hittade sitt kall till slut. Robert etablerade sig till en helt enastående fotograf och Patti brukade ofta stå modell för hans fotografier. Patti märkte att hon var väldigt duktig på att skriva dikter som hon sedan läste upp för dem som ville lyssna på ställen som hon fick lov att uppträda på. Efter en tid så började hon att samarbeta med musiker och tonsätta sina dikter, ett band bildades The Patti Smith band. De slog igenom och började sedan turnera runt om i Europa. Nu hade både hon och Robert båda slagit igenom och hittat sina konstnärliga kall, de hade också båda sina respektive. Deras kampa hade lyckats, de hade blivit vad de velat.

Sedan så blev Robert sjuk, så sjuk att han inte kunde bli frisk igen. Denna bok är en hyllning till Robert och en hyllning till livet. Pattis fantastiska skildringar och unika sätta att skriva på har hyllats över hela världen. För sin bok Just kids så belönades hon med Polar music prize vilket såklart var oerhört hedrande för henne.

Hon har i intervjuer berättat att hon hela tiden har tänkt att berätta om hennes och Roberts historia men att det tog lång tid för henne att komma på vilken berättarton hon ville att boken skulle ha. Hon berättar också att saknaden efter Robert fortfarande är mycket stark och att sorgen har gjort att det har varit väldigt tufft för henne att skriva men att hon lovat Robert att skriva boken och därför också skrev den när tiden kändes mogen. Och som hon skriver Patti, hon har gåvan att förmedla känslan, att förmedla miljön och att beskriva alla människor som hon hade runt om sig under sin tid i New York. Hon skriver också om hur hon kände när Robert blev sjuk, när han blev sämre och när hon fick det där samtalet som ingen vill få. Den vänskap som Robert och Patti hade var unik och man förstår hennes sorg efter vännen som hon aldrig mer får samtala med eller krama om.

http://www.adlibris.com/se/bok/just-kids-9789173373180