Hungerspelen -En framtidstriologi

Hungerspelen, eller Hungergames på engelska är en triologi av Suzanne Collins. Böckerna har filmatiserats och sålt bättre än Harry Potter.

Denna framtidssaga är på ungefär 1000 sidor och handlar om sextonåriga Katniss Everdeen som bor i landet Panhem, vilket är en del av Nordamerika som kvarstår efter krig och naturkatastrofer. Panhem består av 12 fattiga distrikt och en rik huvudstad. Varje år anordnas något som kalla Hungerspelen, med en flicka och en pojke under 18 år från varje distrikt som deltar i något som skulle kunna likna en dokusåpa. En såpa som handlar om att döda varandra tills bara en kvarstår. Priset för vinnaren är att leva i rikedom i huvudstaden.

Detta är en spännande och fascinerande historia, som är actionfylld och samtidigt tankeväckande. Författaren målar på ett skickligt sätt upp klasskillnader, makt och orättvisor som även finns i vårt samhälle. Det är få skönlitterära böcker som är så befriad från könsroller och en manlig norm som i denna historia.

Självklart så finner vi kärlek i berättelsen, men då det för Katniss mest är besvärligt med kärleken så syns inga rosa moln så långt ögat kan nå. Som många andra tribologier så finner vi även här ett triangeldrama, dock framstår aldrig Katniss som ett objekt eller en trofé. Collins, som är en vän till Katniss och igår i detta triangeldrama bidrar dock med lite klassisk machokultur.

Detta är en berättelse som på ett bra sätt tar upp politik, solidaritet och könsroller. Katniss tillåts vara en liten kvinna med långt år i en fläta, som med sin pilbåge och kunskaper är lika stark som sina manliga motståndare. Detta är perfekt, praktiserad feminist.

Om författaren

admin

Visa alla inlägg