Att läsa en bok kan vara den ultimata avkopplingen

Inte alla gillar att läsa böcker, det verkar tidskrävande och kanske lite svårt och krångligt, man kommer aldrig sig för, det är enklare att titta på tv. Det betyder att du inte har hittat bokens förtrollande värld. För den bokskeptiske så rekommenderar jag en riktig bladvändare, en bok som man snabbt fastnar i och som man sedan inte kan lägga ifrån sig. En deckare av deckardrottningen själv, Agatha Christie, att sida för sida lägga på sig ledtrådar och försöka knyta ihop lösa trådar och lista ut mördaren, det kan ingen film i världen ersätta. För i en bok så får du alla tankar, beskrivningar som du på film får försöka föreställa dig själv, för det är helt omöjligt att översätta en hel bok direkt till film, den skulle bli tio timmar lång. När bokskeptikern sedan har läst sin första bladvändare så är denne fast, då vet man vad alla bokälskare sedan länge alltid har vetat, en bok kan förtrolla hela ens existens under en period.

Tänk när man hittar sin favoritförfattare som skriver sådär målande, smart och förtrollande så att du omöjligt kan lägga ifrån dig boken fastän klockan snart är tre på morgonen. När du längtar efter att en ny bok av denne ska ges ut och när du sedan har den sprillans nya boken i din famn och du vet att du har flera kvällar och nätter av intensivt läsande framför dig, den känslan är helt fantastisk.

Boken är också den perfekta resekompisen, helt perfekt att plocka fram på planet när du har en tio timmars lång flygresa framför dig. Eller som den absolut bästa avkopplingen på semestern, det är med boken som du går ner i varv och verkligen njuter av att ligga där i hängmattan och njuta av sommaren ljuva dagar.

En bra bok är också en riktigt bra present att ge bort när du blir bortbjuden på middag. En rolig variation till den traditionella vinflaskan eller till chokladasken. Kanske är personen du ska till intresserad av viner och då kan du ge bort en bok om just olika vinsorter eller kanske om den praktiska framställningen av viner på vingårdar, det finns ju så otroligt mycket att välja mellan. Dessutom så är böcker väldigt prisvärda och något som alla kan ge bort i present. Skulle man ändå inte ha råd att köpa massa böcker men man älskar att läsa, ja då har vi ju biblioteket där du helt gratis kan gå och låna ett helt fång med böcker. Det är ju det som är så fint, böckerna finns till för precis alla i samhället, fattig som rik, barn som vuxen. Alla kan ta del av litteraturens fantastisk fina och förtrollande värld. Och vilka barn gillar inte att få sagor upplästa för sig? Det gör nog de alla flesta. Att lyssna på någon som läser ur en bok är enormt avkopplande därför är det superbra att läsa en bok för sitt barn innan de ska sova.